Trakya Bölgesi’nde faaliyet gösteren ziraat odaları temsilcileri, Trakya Birlik’in açıkladığı ayçiçeği alım fiyatlarına tepki göstererek, genel müdürlük binası girişine ‘siyah’ çelenk bıraktı. Trakya Bölgesi’ndeki ziraat odası başkanları ve yöneticileri, yanlarında getirdikleri ‘siyah’ çelengi Trakya Birlik Genel Müdürlüğü binası girişine bırakarak basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 20 kişilik grup adına basın açıklamasını yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Trakya Birlik’in ayçiçeği alımı ile ilgili uyguladığı fiyat politikasının yanlış olduğunu söyledi. Darcan, ayçiçeği hasadının başlamasıyla beraber ayçiçeği fiyatları ve yıllık verim ortalamalarının konuşulmaya başlandığını dile getirerek, “Bu yıl herkesin bildiği gibi bölgemiz ayçiçeği tarımı için kurak bir dönem geçirdi. Ortalama verimler ve yağ oranları düşük oldu. Bütün bu olumsuz şartların yanında bir de Trakya Birlik’in bu yıl uygulamış olduğu alım politikası bölgemizdeki ayçiçeği üreticisini daha zor durumda bıraktı” dedi.
“AYÇİÇEK PİYASASI 50-85 KURUŞ AŞAĞIYA ÇEKİLDİ”
Ayçiçek hasadının başlamasıyla serbest piyasada yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeği fiyatının 1.60 Tl/Kg seviyesinde oturduğunu belirten Darcan, “Fakat her yıl Trakya Birlik 100 bin ton civarı alıma ulaşınca avans fiyatı açıklıyordu, bu yıl ne oldu da daha alım 25 bin tona ulaşınca ön alım fiyatı adı altında yüzde 40 yağlı ayçiçeği için 1.475 Tl/Kg fiyat açıklandı. Bu yanlış uygulama ayçiçeği piyasasını ortalama 50-85 kuruş aşağıya çekti” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİNİN MAĞDUR EDİLMEMESİ İÇİN FİYATIN DEĞİŞMESİ LAZIM”
Darcan, ülke genelinde ayçiçeği üreticilerinin sadece yüzde 20’sinin Trakya Birlik üyesi olduğunu hatırlatarak, “Bu fiyat politikası geriye kalan yüzde 80’lik kısmı da kötü etkilemiştir. Bütün bunlardan biz üreticiler Trakya Birlik’in ayçiçeği alımı yapmak istemediğini veya kurumun finansal durumunun iyi olmadığını düşünmekteyiz. Bir an önce Trakya Birlik’in bu yanlış politikasından vazgeçmesini, alım fiyatını tekrar gözden geçirerek kurumun sahibi olan üreticisini mağdur etmeyecek şekilde dünya piyasalarına uygun açıklamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Bu arada polis ekipleri ve Trakya Birlik Genel Müdürlüğü güvenlik personeli genel müdürlük bahçesinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Genel müdürlük girişindeki kapıyı kapatan ve geçişe izin veremeyeceklerini söyleyen bir yetkiliye Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz tepki gösterdi. Yorulmaz, üreticiler olarak Trakya Birlik’in kendilerine ait olduğunu belirterek, “Biz çelengi içeri koyacağız. Bizi buradan atlamaya zorlamayın. Çelengi önüne koyacağız, çıkacağız” dedi. Diğer yönetici ve başkanların önerisiyle 3 kişilik bir heyetle içeriye giren ziraat odası temsilcileri, genel müdürlük girişine siyah çelengi bıraktı. Diğer üreticiler ise kapının dışında kalarak basın açıklamasının bitmesini bekledi. Basın açıklamasının ardından ayçiçeği üreticileri olaysız şekilde dağıldı.