Son 3 yılda Türkiye, buğday, mısır, yağlı tohum, pamuk ve soyaya 58 milyar 500 milyon dolar ödedi.
Tarımın geldiği son durum: Rakamlarla kendini göstermeye başladı. Tarım ülkesi diye adlandırılan Türkiye, kendi topraklarında bolca yetiştirilebilecek ürünleri bile ithal eder duruma düştü.
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, Türkiye’nin tarım ithalat raporuyla ilgili önemli verileri, BUGÜN Gazetesi’yle paylaştı. Türkiye’nin 2012-2015 döneminde 10 milyar dolarlık buğday ithal ettiğini açıklayan ZMO Başkanı Güngör, aynı dönemde mısıra 3 milyar dolar, yağlı tohuma 25,5 milyar dolar, pamuğa 14 milyar dolar, soyaya ise 6 milyar dolar ödendiğini bildirdi. 2003 -2015 döneminde tarımsal destekleme bütçesinin toplamda 61 milyar lira olduğuna dikkat çeken Güngör, aynı dönemde tarım ve gıda ithalatına 270 milyar lira ödendiğini kaydetti. Güngör, “Dünyada, kendi üreticisine ayırdığı paranın 4,5 katını yabancı ülkelere savuran başka bir ülke yoktur” diye sitem etti.
“Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye ithal ettik. İstenilse bu ürünlerin hepsi Türkiye’de bolca yetişir, ama çiftçi desteklenmediği için tarımda üretim durdu.”