ERGENE ZEHİR SAÇIYOR
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Trakya’da geçen hafta gerçekleşen aşırı yağış sonucu Ergene Nehri’nin taştığını ve simsiyah kirli suların Edirne Uzunköprü’ye kadar 100 bin dekar arazi ile tüm ekili alanlara aktığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım 2020 tarihli AK Parti Tekirdağ 7. Olağan İl Kongresi’nde Ergene’yi sorduğunu, partililerin “Tertemiz akıyor” diye yalan yanıt verdiği anımsatan Aygun, “İçinde kansorejen atık içeren Ergene Nehri hangi tarihte gürül gürül ve tertemiz akacaktır? Somut bir tarih verebilir misiniz?” diye sordu.
Son yıllardakuraklık yaşanan Trakya’da etkili olan yağış, Edirne’deki Tunca ve Meriç nehirlerinin su seviyelerini arttırdı. Yağış, kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri’nin su seviyesini de 10 metreküp/saniyeden 250 metreküp/saniyeye yükseltti. DSİ Edirne 11 Bölge Müdürlüğü’nün ‘turuncu alarm’ verdiği Ergene Nehri, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde taşarak, bölgedeki ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı.
Taşkının kent merkezine doğru geldiği görülürken, nehir sularının getirdiği kimyasal atıklar, çevreyi siyaha boyadı.
“BÜYÜK BİR ÇEVRE KİRLİLİĞİNE YOL AÇACAK”
Yıllardır sanayi atıklarıyla kirli akan Ergene Nehri’nin taşmasının büyük bir çevre kirliliğine yol açacağını söyleyen Trakya Platformu Sözcüsü avukat Bülent Kaçar, “Trakya’da beklenen, özlenen yağışlar geldi. Hem Meriç hem de Ergene Nehri’nin debileri arttı. Önlem alınmayan noktalarda taşkınlar yaşanıyor. Şu an Uzunköprü ilçesinin kenar mahallerindeki evlere kadar, tarım arazilerine yayın su çoğalmış durumda. Tabi bu durum bizim açımızdan endişe verici. Şu an tarım yapılan tarlalarımıza kimyasal sanayi atıkları yayılıyor. Ergene’de yıllardır kirlilik sonucu dipte çökermiş olan çamurlarda yayılıyor. Kansorejen maddeler şu an tarıma ve doğaya saçılmış durumda. Şu an taşan çamurlar, nehir kıyısındaki çimeni lacivert renge çevirirken betonları siyaha boyamış durumda. Tarım arazilerine taşan bu zehirli su, çevreye ve yer altı kaynaklarına karışacak” dedi.
“BUĞDAY VE KANALO ÇÜRÜYEBİLİR”
Uzunköprü İlçesi Ziraat Odası Başkan Vekili Özcan Kayalı da Ergene’nin taşmasıyla sular altında kalan buğday ve kanola bitkilerinin çürüme tehlikesi yaşadığını söyledi. Kayalı, “Ergene ovasında 60 bin dekar tarım arazisi sular altında kaldı. Meriç Nehri’nde taşkın var ve orada da 100 bin dekar arazi ile ekili arazilerinin de sular altında kaldığı söyleniyor. Su 5 gün içinde çekilmez ise ekili buğday ve kanola suyun altında çürüyebilir. Bugün üçüncü gün, iki gün daha suyun altında kalırsa, bitki yok olur. Taşkın sularının bir an önce ekili araziden akması lazım. Ergene Nehri’nden tarım arazilerine yayılan suyun, tarlalara zararı olacaktır” şeklinde konuştu. İlçedeki ekili arazileri sular altında kalan üreticiler de tedirgin olduklarını dile getirdi.TÜRKİYE’NİN EN ÇOK KANSER GÖRÜLEN BÖLGESİ TRAKYA
Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, 283 kilometre uzunluğu ile Trakya’yı boydan boya kat eden ve bir zamanlar yirmi iki balık türünün yaşadığı biyolojik zenginliği ile göz kamaştıran Ergene Nehri’nin bugün zehir akıtarak büyük bir çevre sorununa dönüştüğünü kaydetti. Ergene Nehri’nin taşması sonucu zehirli suların tarlalara akarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eder boyut kazandığını anlatan Aygun, “Bu zehirli su ile yetişen bitkiler aracılığıyla kanserojen maddeler de insanlara geçmektedir. Türkiye genelinde en çok kanser vakası görülen Trakya’da meme ve akciğer kanseri oranı yüksektir” uyarısını yaptı.