1. Haberler
  2. Genel
  3. Çiftçiler Günü ve Kapitalizm – 2021 Analiz

Çiftçiler Günü ve Kapitalizm – 2021 Analiz

çiftçiler günü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çiftçiler Günü Kutlu Olsun!

Çiftçiler günü ne zaman? Çiftçiler günü nereden çıkmış? Dünya çiftçiler günü ne anlatıyor? Bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyeceğiz.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

Çiftçinin ayakta duracak takati kalmadı!

Doğal afetler, artan maliyetler çiftçinin belini büktü!

Kuraklık, don ve dolu farklı bölgelerde ürün kayıplarına neden oldu!

 

Şeklinde açıklamalardı bulunan Milletvekili, tarım ve gıdanın insanlık için en önemli sektör olduğunun bir kez  daha  ortaya çıktığını söyledi.

Korona virüs salgınıyla birlikte tüm dünya ülkelerinin tarım ve gıda sektördeki yatırımlarına ağırlık verip çiftçileri desteklemeye yönelik adımları artırdığına dikkat çeken Gürer, ancak ülkemizde halen ve inatla  hububat başta olmak üzere ithalata bağlı tarım politikaların uygulanmaya devam ettiğini, bu olumsuzluğun faturasını ileriki yıllarda toplumun tüm kesimlerinin ağır bir şekilde ödeyeceğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dünya Çiftçiler Günü mesajında şunu söyledi:

Çiftçi sayısı ve tarım alanı miktarı azalıyor!

1980’lı yıllarda 28 milyon hektar olan tarım arazisi varlığımızın, bugün 23 milyon hektara gerileğini ve yaklaşık 5 milyon hektar tarım arazisinin artık tarım arazisi olmaktan çıktığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım arazilerinin azalmasına pararel olarak çiftçi sayısındaki düşüş de sürekli artıyor.

çiftçiler günü
dünya çiftçiler günü

Çiftçiler Günü Önemi Nedir?

Çiftçilerin bankalara 137 milyar olan borcu, tarım kredi ve diğer borçları ile 180 milyarı buluyor. 2006 yılında çıkan Tarım Kanununun 21 maddesine göre Milli Gelirin % 1’inin çiftçiye verilmesi gerekirken bugüne kadar yarısı verilmiş durumda yani çiftçi devletten alacaklı. Tohum, gübre, ilaç ve yem fiyatları almış başını gidiyor. Tüm çiftçiler borçlu yaşıyor. Ürettiği ürünü değerine satamıyor. İktidar, ithalat sopasını çiftçinin başından eksik etmiyor. Yaşanan olumsuzluklar, ekmeyen ve dikmeyen çiftçiyi diğer çiftçilere göre daha az sorun yaşar duruma getirdi” diye konuştu.

Kazanamayan Üretici Tarımdan Kaçıyor!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten birkaç ülkeden biri olan ülkemizde yanlış tarım politikaları ile çitçi tarımdan uzaklaştırıldı. Üretici para kazanamıyor, tüketici yüksek fiyattan ürün almak zorunda kalıyor. Bu durumun tek karlısı ise aracılar oluyor. Böyle bir ortamda çiftçi sayısının ve tarım arazisinin sürekli azalması kaçınılmaz olur” şeklinde konuştu.

Çiftçiler için Doğru Adımlar Atılması Gerekli

Çiftçiler günü açıklaması: AKP iktidarına çağrıda bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde olsun, iktidar şapkasını önüne koyarak, ‘ben nerede yanlış yaptım?’ diye düşünmeli ve zararın neresinden dönülürse kardır mantığıyla tarımda doğru adımlar atmaya başlamalıdır. Tarımsal sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik onlarca kanun teklifi, meclis araştırma önergesi ve yüzlerce basın açıklaması yaptık. Bu tekliflerimiz, önerilerimiz dikkate alınarak, tarımda gelinen olumsuzluğun önüne geçilecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir”

Sayın Milletvekilinin tespitleri üzerine, tarım politikalarında gerekli özeni göstermeyen Afrika Ülkeleri ile ilgi bir öyküyü paylaşmak istedim.

Sedat Yüksel KIR –  Facebook /Alıntı

 Kapitalizmden Bir Öykü

1960’lı yılların başlarında, bilimsel araştırma nedeniyle Avrupalı bilim insanları Victoria gölüne bir balık bırakıyor. Bu balık etobur bir tür olan Nil Levreği. Bırakıldığı andan itibaren göldeki bütün balıkları yiyerek 200’den fazla balık türünü de bir anda yok ediyor. Bu etçil balığın Victoria Gölü’nde yaşamaya başlaması ile birlikte gölün yalnızca ekosistemi değil, Tanzanya halkının hayatı da tam bir yıkım, felaket ve sefalete dönüyor.

Levreğin gölde normalin üzerinde gelişim sergilediğini fark eden yatırımcıların levrek üretimine başlaması üzerine göl balıkçılığıyla geçinen halkın geçim kaynağı da kesilmiş oldu. Çiftçiler günü önemini anlatan bu hikaye, Balıkların neslinin tükenmesi Tanzanya halkı için büyük sıkıntı olunca bu durumu fırsat bilen “balık sektörü” Hintli kalantorlar Hindistan’dan kalkıp Tanzanya’da fabrika kuruyorlar. Hintli fabrika müdürü “Günde en az 500 ton Nil levreği üretiyoruz” diye şişinerek anlatıyor. 500 ton balıkla günde kaç kişinin doyacağı sorulduğunda ise bunu bilmediğini söylüyor. Fabrika müdürünün bilmediği(!) şey, her gün 2 milyon Avrupalı ve Japon’un Victoria Gölü’nün balıklarını yediği gerçeği.

Doğu Afrika’nın rantını yiyen kalantor Hintliler, değer verdikleri 3 şeyi şöyle sıralıyorlar: Balık, para ve çocuklarımız.” Balık Avrupa ve Japonya’ya; paralar İsviçre’ye; çocukları da Amerika ve Kanada’ya gidiyor. Balıklar, fabrikada fileto haline getirilip satılırken kurtlanmış kafa ve kılçıklar yoksul halka satılıyor. Evet, kurtlanmış kılçıklar Tanzanyalılara para karşılığında satılıyor!

Balıkçıların Geçim Derdi – Çiftçiler Günü 

Artık evini geçindiremeyen balıkçıların çocukları lastikleri yakıp kokusuyla efsunlanmaya, tiner çekmeye, balıkhanelerde canlarını kurtarmak için olmadık eziyetlere boyun eğmeye başladılar. Victoria Gölü kıyısında yaşamaya çalışan binlerce kadın artık bir günlük ekmek veren hangi erkek olursa onlara kapılarını açıyorlar. Talihi yaver gidenler ise Avrupa’ya gönderilecek levreklerin temizlenmesi işini yapıp, ayda 50 ila 70 dolar arasında para alıyorlar.

İşten çıkmanın ise iki tehlikesi var: açlık ve kendini satmak! Detayları Avusturyalı yönetmen Hubert Sauper anlatıyor. Sauper kendisiyle yapılan röportajda şöyle diyor: “1997’de Kongo’nun doğusunda, Ruandalı sığınmacıları anlatan ‘Kisangani Günlüğü’ belgeselini çekiyordum. İç savaşlardan, açlıktan, salgın hastalıklardan kırılan bu bölgedeki gerçek problemin ne olduğunu o sıralarda fark ettim. Ruandalı sığınmacıların gıda ihtiyaçlarını Birleşmiş Milletler karşılıyordu. Gıda maddelerini getiren uçaklar, eski SSCB’den kalma kargo jetleriydi. Afganistan işgalinde kullanılmışlardı, delik deşik pistlere bile inebiliyorlardı. Adeta Afrika için yapılmışlardı. Bu uçakların mürettebatıyla ahbap olmuştum.

Genellikle ya Rus ya Ukraynalıydılar. Aramızda gelişen dostlukla, bu uçakların ‘gelişmiş’ ülkelerden sadece gıda maddesi değil, silah da getirdiğini öğrendim. Kulaklarıma inanamamıştım. Pilotlardan biri dalga geçmişti benimle: Orta Afrika’daki savaşlarda kullanılan silahların Air France ya da Lufthansa’yla taşındığını sanmıyordun herhalde!”

Şimdi sıkı durun ve Sauper’ın söylediklerindeki ayrıntıya dikkat edin lütfen. “Bu uçaklar, gündüzleri sığınmacıların karnını doyuran nohutları, geceleri de onları öldüren bombaları taşıyordu! Bu benim için dehşet verici bir ayrıntıydı.” Sonra, Tanzanya’ya, Victoria Gölü’nün kıyısındaki Mwanza’ya gittim. Mwanza, silah kaçakçılığının başlıca üslerinden biri Aynı zamanda bir başka ticaretin, Tanzanya’dan AB ülkelerine giden balık filetosu ticaretinin de merkezi.

Göl Kapitalizme Hizmet Veriyor!

Beni ‘Darwin’in Kâbusu’nu çekmeye mecbur eden görüntü, Mwanza Havaalanı’nda yan yana duran iki uçaktı. ABD yardım uçağı 45 bin ton nohut, Rus kargo uçağı 50 bin ton balık yüklüydü. Nohut, BM kamplarındaki mülteciler içindi, balıksa AB ülkelerine gidiyordu, inanılır gibi değildi. İnsanların açlıktan öldüğü protein eksikliğinden çocukların karınlarının şiştiği bu bölge, Avrupa ülkelerine tonlarca balık gönderiyordu. Çiftçiler günü anlatan hikaye devam ediyor. Bu, ‘Darwin’in Kâbusu’nun temelini oluşturan şu soruyu sormama neden oldu?

Nasıl oluyor da insanların aç olduğu bu bölgeden bu değerli yiyecek uçup gidiyor?” Cevap gayet basitti: İyi gıda, insanların fiyatını ödeyebildiği yere gidiyordu. Satın alma gücüne sahip olan, Afrika’nın köyleri değil, Avrupa’nın süpermarketleriydi! (Express Dergisi – Sayı: 51, Temmuz 2005) “Darwin’in Kâbusu’nda silah ticaretinin varlığını balık ticaretine, balık ticaretinin varlığını da savaşa borçlu olduğunu göstermek istedim…

Anlattığım yeni bir şey değil. Afrika’da savaş, fuhuş, açlık, AIDS, sokak çocukları gibi sorunlar olduğunu söyleyen ben değilim. Bunları herkes biliyor.” “Avrupa Birliği, bu levrek ekonomisine destek olmak için 34 milyon Euro verdi, tabii bazı şartlar koyarak. Koşullardan biri, fabrikalar ile havaalanı arasındaki yolların onarılmasıydı. Bu, sömürü için ‘yardım’dan başka bir şey değil. Tıpkı, bir önceki yüz yılda Britanya’nın demiryolları gibi… Güya o demiryolları da medeniyet götürmek için yapılmıştı, asıl maksat o ülkelerdeki zenginlikleri kendi kasalarına taşımaktı. Bugünkü durumsa gizli kapaklı bir yeni sömürgecilik değil, alenî ve harfiyen yeni sömürgecilik!”

Dünya Çiftçiler Günü, bütün üreten çiftçilere kutlu olsun.

Gazete İstanbul, Türkiye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir