DOĞAN MEDYA GRUBU SATIŞ GÖRÜŞMELERİ
Yabancı ve yerli haber ajanslarına ulaşan haberlere göre,Demirören Grubu’nun, Doğan Medya Grubu’nu satın aldığı anlaşılmıştır.
Hürriyet Daily News temsilcisi de “Çalışanlara bilgi veriliyor. Satışla ilgili ayrıntılı açıklamada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na yapılacak” diye konuşmuştur.
Satışa ilişkin detaylar henüz bilinmiyor. Bununla birlikte haber kaynakları satışın bir milyar yüzbin dolara gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Ancak Demirören Grubu’nun bir ortakla birlikte satın alabilebileceği konuşuluyor.
Doğan Medya, bünyesinde Hürriyet, Posta, Kanal D, CNNTürk ile Doğan Burda Dergi grubu gibi kuruluşlar yer alıyor.
Demirören Grubu, Doğan Grubu bünyesindeki Milliyet ve Vatan gazetelerini 2011 yılında 74 milyon dolara satın almıştı.
Doğan Medya Grubu’nun diğer medya gruplarına oranla biraz daha ucuz bir rakama satıldığını söyleyebilmek mümkündür. Gerçekleştirilen açıklamalar doğrultusunda satışın bu kadar ucuz olmasının kaynağında borçların olması yatıyor. Öte yandan Doğan Medya Grubu’nun normal satış değeri 1.1 milyar dolar olarak açıklandı.
Doğan Medya Grubu’nun satılacağı haberinin duyulmasının ardından Twitter’da yaptığı paylaşımda, Doğan Medya Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın öğle saatlerinde genel yayın yönetmenlerini arayarak “Artık dayanacak gücüm kalmadı ve satış gerçekleşti” dediğini iddia etti. Aydın Doğan’ın satış haberini verirken ‘son derece’ üzgün olduğunu aktaran Çapa, Doğan Medya Grubu çalışanları arasında “Yarın ne olacak, tazminatlar nasıl ödenecek telaşı” yaşandığını kaydetti.
Kişisel Twitter hesabından konuyla ilgili birçok yorumda bulunan Çapa, “Aydın Doğan, öğle saatlerinde genel yayın yönetmenlerini arayarak ‘artık dayanacak gücüm kalmadı ve satış gerçekleşti’ dediğinde son derece üzgünmüş… Çalışan tüm basın emekçilerine Allah kolaylık versin. Çünkü tüm Doğan Holding binalarında büyük bir panik yaşanmaktaymış. Herkeste “yarın ne olacak, tazminatlar nasıl ödenecek?” telaşı had safhada. Aydın Doğan’a yakışan geride bıraktığı herkesin tazminatını ödemektir” dedi.
YABANCI GÖZÜYLE
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satılması ile Türkiye’de “hükümet yanlısı gazete ve televizyonların ağırlığı altındaki” medyanın “büyük bir darbe” alacağını yazdı.
“Türk medya kralı Erdoğan müttefiğine medya ordusunu satmayı kabul etti” başlıklı haber, FT’nin Ankara’daki muhabiri Laura Pitel imzasıyla yayınlandı.
Haberde Doğan Grubu’ndan bir yetkilinin şu sözlerine yer verildi:
“Bu Türk medyası için tarihi bir an. Bunlar zor zamanlar. Herkes üzgün. Ama bence insanlar bunun kaçınılmaz olduğunun farkındaydı.”
MUHALEFETTEN TEPKİ
“Basın Özgürlüğü” üzerine verdiği araştırma önergesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP iktidarı 2019 seçimleri öncesi muhalefetin nefes alabileceği ve kendisini ifade edebileceği tüm alanları bloke ediyor ve kapatmaya çalışıyor. Aykırı ve muhalif tek ses bile duyulmasın diye ağır bir sansür uygulanıyor” dedi.
‘RTÜK SİTELERE CEZA KESEBİLECEK’
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “İnternet sitelerini RTÜK denetimine tabi tutma” yasasını da eleştiren Yarkadaş, “Netflix, bluTV, puhutv, Twitter, YouTube gibi yayın organları Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun denetimine sokuldu. Artık Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bu mecralara da cezalar uygulayabilecek” diye konuştu. Üzerinde çeşitli internet sitelerinin logolarının bir kafes içine hapsedildiği görüntünün bulunduğu görseli de milletvekillerine gösteren Yarkadaş, “Bunun adı sansür kafesidir. Twitter’ın özgürlükle özdeşleşmiş olan kuşu artık RTÜK’ün kafesinin içine girmiştir” dedi.
Yarkadaş şöyle devam etti; “Dün gece sosyal medyayı da istediğiniz gibi sansüre uğratacak düzenlemelerin adımlarını attınız, bu kanunla özgürlükleri kafese kapattınız. Ama size bu da yetmiyor, interneti kafese kapattığınız gün Aydın Doğan’ın gazete ve televizyonlarını da kendinize yakın olan Demirören Grubuna satın aldırdınız… Ve böylece medyanın yüzde 70’i tek bir kişinin eline, AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Demirören’in eline geçti…”
‘SATMASAYDI, SATMASAYDI!’
Yarkadaş’ın bu sözlerine itiraz eden AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz “Satmasaydı, satmasaydı” diye tepki gösterdi. CHP’li vekil ise sözlerini şöyle sürdürdü; “Basında yarattığınız tekelleşme, halkın haber alma ve kamuoyunun özgürce oluşma hakkını ortadan kaldıracaktır. Gazetelerin dağıtım ağı tek bir partinin eline geçmiştir, bu da muhalif yayınların halka ulaşmasını engelleyecektir. Yarattığınız bu medya ortamı yüzünden binlerce gazeteci daha işsiz kalacaktır. Bir cinayet işlediniz beyler, size bu cinayeti iktidarı kaybetme korkunuz işletiyor!”
YARKADAŞ REKABET KURUMU’NU GÖREVE ÇAĞIRDI
AK Partililerin tepki gösterdiği sözlere CHP’li Yarkadaş şu şekilde karşılık verdi; “Bu suçları neden işlediğinizi biliyoruz. Hâkim ve savcıları parti kadrolarından atıyorsunuz. Danıştay Başkanının kızına jet torpil yapıyorsunuz. Hâkimlerin ve savcıların AK Partililerden oluştuğunu kamuoyu bilmesin diye medya organlarını sansüre uğratıyor ve bu organları boğuyorsunuz. Buradan Rekabet Kurumu’na bir çağrıda bulunalım: Rekabet Kurumu, Aydın Doğan’ın elinden zorla alınan ve Demirören Grubuna verdirtilen bu yayın organlarının satışını derhâl durdurmalıdır.”
GAZETE TEKİRDAĞ
Aydın Doğan grubunun sahip olduğu medya kuruluşlarını satıp satmamak gibi tercihi konusunda bir şey söylemek istimiyoruz.
Ancak, Sayın Aydın Doğan bu kararı, uzun yıllar büyük bir sermaye birikimi sağladığı sektördeki dengeleri bozmayacak şekilde gerçekleştirmek giçin özen gösterebilir.
Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak, halen yürürlükte olan, sektörü de içine alan yasal düzenlemeleri dikkate alarak, satış konusunda iddia edildiği gibi Türk basınında kaosa yol açacak blok satış yerine, değişk satış yöntemleri uygulaması daha yerinde bir davranış olacaktı.
Nitekim, CHP Genel Başkanıkonuyu yargıya taşıyacaklarını açıklamış bulunmaktadır.