BAĞ BOZUMU VE EKOLOJİ FESTİVALİ
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali başladı.
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü Bağcılık Araştırma Enstitüsünde düzenlenen açılışa, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış dolayısıyle,Bağcılık Enstütüsü tarafından, yurudumuzun çeşitli yörelerinden getirilerek numune olarak yetiştirilen pek çok üzüm çeşidi sergilendi ve konuklara ikram edildi.
Festival, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.Açılış konuşmalarla devam etti.
İlk olarak Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Dr. Cengiz Özer,
“Bağcıların üretimden kopmaması, tüketimin teşvik edilmesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu sene şanssız bir durum yaşıyoruz, diğer ürünlerde olduğu gibi üzümde de, bağcılıkta da iklim değişiklikleri üretime olumsuz yansıdı. Bağ bozumu, genellikle üzüm yetiştiriciliği yapılan yerler de erken yapıldı. İklim değişikliği ile birlikte kışın ılık geçmesi, ardından bazı bölgelerde ilkbaharda yağışların şiddetli olması, ilave olarak dolu yağışının olması, buna ilave olarak olgunlaşma döneminde beklenmedik aşırı yağışlar, hastalık ve zararları da kontrol edilemez olaylara neden olarak üründe kayıpları arttırmıştır. Bütün bu doğa olayları üzüm yetiştiriciliğinde, yeni stratejilerin gelişmesi için çaba harcayan, araştırma kurumlarının, üniversitelerin bakanlığımızın teşkilatları ve örgütleri koordinasyonu çok daha fazla önemli hale getirmektedir” dedi.
Daha sonra söz alan Süleymanpaşa Belediye Başkana Ekrem Eşkinat;
“Biraz önce kaymakamım sordu, “Bunu neden Trakya” çünkü biz bu yola çıkarken sadece Türkiye’nin Trakyası değil Yunanistan’ın, Bulgaristan’ın bölgenin Trakyası tümünü kapsayan, havuza boyutunda bir tarımsal gelişmeyi hedefledik. Bu dönem buraya kadar getirdik, önümüzdeki yıllarda bu daha da gelişecek ve üzüm ve bağcılık tarımda ve Tekirdağ’daki, Trakya’daki yerini alacak, mamul ürünlere dönüşecek ve tarımsal girdi olarak bu topraklarda yaşayan insanların, yaşam standartlarını daha yukarıya çıkaracak. Şöyle bir 1900’lü yıllara gittiğimiz zaman, mübadele öncesi buralarda 400 bin dönüm sadece Tekirdağ’da bağ olduğunu düşünürsek, bugün bunun onda biri kadar bir potansiyele sahip olan şehrimizin aslında bunun 10 katı büyüklüğünde ve daha nitelik bağcılık yapacağı aşikar. Dünyada bağlılıktan çok para kazanan ülkeler var. Üstelik de toprakları bu kadar bağcılık yapmaya müsait değil. Biz temel vizyon olarak bu şehirde tarımı görüyoruz. Tarım geliştikçe bu şehir gelecek çünkü insanoğlunun üretemediği tek şey toprak ve insan nüfusu arttı müddetçe beslenme temel ihtiyaç olarak her geçen gün önemini biraz daha artıracak. Buradaki bağlar ve bu bağlarla ilgili mücadelemiz, Tekirdağ’ı Tekirdağ yapana kadar devam edecek” açıklamasını yaptı.
Tekirdağ Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt ise bağcılığın ülkemizde çok eskilere dayandığı, çok önemli deneyimlere sahip olduğu ve bunların tarihi anıtlarda, yazıtlara görmenin mümkün olduğu belirtti. Yurt, “Günümüzde bağcılık ürünlerinin gelişmesi konusunda bizler biraz geri kalmış durumdayız” dedi.
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterimi yapıldı ve protokol üyeleri katılımcılarla birlikte sergilenen üzüm çeşitlerinden tadarak sergi alanını gezdi.
Festival süresince, açılışlar, sergiler, yarışmalar ve ikramlar ile heyecanın zirve yapacağı festivalde her günün finalinde ise birbirinden ünlü sanatçılar konser verecek.
Ressam İbrahim Balaban Müzesi’nin açılışı i 18.00’de festivalin açılış töreni, 19.30’da fotoğraf sergisi ve saat 21.00’de ise sahil dolgu alanda Kıraç Konseri olacak.
Dolu dolu 3 gün sürecek festival kapsamında ikinci gün Burcu Güneş üçüncü gün ise Ferhat Göçer şarkıları ile Tekirdağlılara unutulmaz anlar yaşatacak.
4. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali şu şekilde devam edecek:
IV. TRAKYA BAĞ BOZUMU VE EKOLOJİ FESTİVALİ PROGRAMI
7 EYLÜL 2018 CUMA
16.00/ Ressam İbrahim Balaban Müzesi Açılışı (Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü karşısı)
18.00/ Trakya Bağ Bozumu Ve Ekoloji Festivali Açılış Töreni (Tekirdağ Bağcılık Ve Araştırma Enstitüsü)
19.30/ Photo Vısa Fotoğraf Sanatçıları Fotoğraf Sergisi Açılışı – Stoyan Vassev – Tatiana Plotnıka (Ahmet Erensoy Gençlik Merkezi –Değirmenaltı)
21.00/ Kıraç Konseri (Sahil Dolgu Alanı)
8 EYLÜL 2018 CUMARTESİ
19.30/ Photo Vısa Tanıtımı Ve Slayt Gösterisi -Irina Chmyreva-Masha Goldman (Ahmet Erensoy Gençlik Merkezi –Değirmenaltı)
21.00/ Burcu Güneş Konseri (Sahil Dolgu Alanı)
9 EYLÜL 2018 PAZAR
17.00/ Bısanthe Photo Fotoğraf Festivali Kapanış Töreni (Süleymanpaşa Belediyesi Sanat Galerisi-Kumbağ)
18.30/ Pekmez Ve Bulama İkramı (Sahil Dolgu Alanı)
19.00/ “En İyi Sofralık Üzüm” Yarışması Ödül Töreni (Sahil Dolgu Alanı)
21.00/ Ferhat Göçer Konseri (Sahil Dolgu Alanı)