Havucun Sağlığa Faydaları
Beta Karoten: Beta karoten havuca turuncu rengini veren renk pigmentidir. Beta karoten vücut tarafından A vitaminine dönüştürülür.
Bu nedenle havuç, hayvansal gıdalar dışında A vitamini bakımından en iyi kaynaklardan biridir.
Etkili bir antioksidan olan beta karoten kanserden kalp hastalıklarına kadar pek çok hastalığın oluşma riskini yükselten oksidatif strese karşı vücudu korur.
Kanserden Korunma: Beta karoten ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan havuç kanseri önlemede rol oynayabilir. Yapılan araştırmalarda beta karoten bakımından zengin bir beslenme programının prostat kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri riskini düşürdüğü sonuçları elde edilmiştir.
Ancak laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan bu araştırmaların sonuçlarının kesinlik kazanması için insanların katılımıyla yapılacak daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
“Turp gibi olmak” deyimi boşuna değil
“Turp gibi olmak” deyimi boşuna değil çünkü güçlü bir antioksidan olan turpun sağlığa pek çok faydası bulunuyor ve tam anlamıyla “sağlığı” temsil ediyor. C vitamini bakımından zengin olan turp, özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan gıdalar arasında ilk sıralarda geliyor. Yüksek besin lifi içeriğiyle sindirime yardımcı olurken kabızlığı önlüyor. Diyet yapıyorsanız hem farklı bir tat hem de sağlıklı bir atıştırmalık olarak turpu deneyebilirsiniz çünkü 100 gram turp sadece 16 kalori. Turpu hazırlarken en az turpun kendisi kadar faydalı yapraklarını da salatalarınızda kullanmayı ihmal etmeyin.
Turpun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Besin Lifi: Turp sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için son derece önemli besin lifi bakımından oldukça zengin bir sebze. Yarım kase dilimlenmiş turp ortalama 1 gram besin lifi içerir. Belki bu oran size çok fazla gelmedi ancak uzmanların günlük olarak tüketilmesini önerdiği besin lifi miktarının %4’üne denk geliyor.
Besin lifi sadece sindirim için değil aynı zamanda diyabet riskini azaltmak, kalp hastalıklarından korunmak, kolon kanseri riskini düşürmek içinde oldukça önemli bir gıda bileşeni.
Folik Asit: Folik asit (folat, folisin veya B9 vitamini olarak bilinir) özellikle hamilelik döneminde ön plana çıkan bir B kompleks vitaminidir. Suda çözünen vitaminler arasında yer alan folik asit hamilelik döneminde düşük riskini azaltmaktan doğum kusuru riskini en aza indirmeye kadar çeşitli sağlık sorunlarından korunmak için önerilen vitaminler arasındadır.
Folik asit üzerine yapılan çalışmalar bu vitaminin kolon kanserinden korunma, meme kanserini önleme, vitiligo tedavisi, diş eti sorunları, pankreas kanseri, gözde görülen sarı nokta hastalığını önleme gibi pek çok faydası olduğunu ortaya koyuyor.
Folik asit aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlayan vitaminlerden biri.
Turpun Besin Değeri
100 gram çiğ, kırmızı turp
- 16 kalori
- 2 gr besin lifi
- 0.7 gr protein
- 7 IU A vitamini
- 14.8 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %25’i)
- 1.3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
- 0.3 mg niasin (günlük ihtiyacın %1’i)
- 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
- 25 mcg folat (günlük ihtiyacın %6’sı)
- 25 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
- 0.3 mg demir (günlük ihtiyacın %2’si)
- 10 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %2’si)
- 20 mg fosfor (günlük ihtiyacın %2’si)
- 233 mg potasyum (günlük ihtiyacın %7’si)
- 39 mg sodyum (günlük ihtiyacın %2’si)
- 0.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %2’si)
- 0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %3’ü)
- 0.6 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i)
- 31 mg omega 3 yağ asitleri
- 17 mg omega 6 yağ asitleri
- 1.9 gr şeker içerir.
Bu rakamlar 4 yaş üzeri için önerilen 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur. Günlük alınması gereken vitamin ve mineral miktarları kişinin cinsiyeti, sağlık koşulları ve yaşına göre değişebilir.