Hükümet ısrarlı değil, erken seçim mi geliyor?
Hükümet geri adım attı; zeytin ağaçları kesilmekten, hayvancılığın can damarı meralar talan edilmekten kurtuldu, sendikaların karşı çıktığı kıdem tazminatı fonu ısrarından büyük ölçüde vazgeçildi. Bütün bunların üzerine Başbakan Binali Yıldırım genelge yayımlayıp kendi seçim bölgesindeki otoyol yatırımının hızlandırılmasını isteyince kafalar karıştı.
Hükümetin son dönemde toplum genelinde tepkiyle karşılanan düzenleme tasarılarında şaşırtıcı biçimde geri adım atması erken seçimin ayak sesleri olarak yorumlanıyor. Hükümet her seçim sonrasında yaptığı gibi nisandaki referandumun hemen ardından toplumda tepkilere yol açabilecek radikal tasarı ve taslaklar hazırladı. Bunlar arasında kıdem tazminatı fonunun kurulması, zeytinlikler ve meraların imar ve yatırımlara açılması ile organize sanayi bölgelerinin rant alanına dönüştürülmesi gibi düzenlemeler büyük tepki çekti. Geçmiş uygulamalar, büyük tepkilere rağmen hükümetin bu düzenlemeleri de Meclis’ten geçireceğine ilişkin kaygıları öne çıkardı. Ancak hükümet hemen hepsinde geri adım attı, adeta erken seçimin fitilini ateşledi. İşte kritik geri adımlar:
ZEYTİNDE GERİ ADIM
Hükümet Meclis’e sunduğu torba tasarıya, ülke genelinde zeytinliklerin kolaylıkla kesilmesinin önünü açacak 3 kritik madde koydu. Bu maddelere zeytin üreticileri ile muhalefet milletvekilleri başta olmak üzere toplum genelinden büyük tepki geldi. Tartışmalara sanatçı Tarkan da katıldı. Tepkiler üzerine hükümet önce 3 maddeden 2’sini tasarıdan çıkardı. Ancak tepkiler dinmeyince bu sefer son kalan maddeden de vazgeçmek zorunda kaldı. Zeytinliklerin kurtulması, hükümetin erken seçime hazırlandığına ilişkin ilk işaret olarak algılandı.
MERALAR KURTULDU
Kamuoyu zeytinlikleri tartışırken, Kütahya İnköy’de köylülerin hayvanlarını otlattığı meraya arkeoloji müzesi yapılacağı haberi geldi. Protesto için 300 köylü kadın 2 bin büyükbaş hayvanla Kütahya-Eskişehir yolunu 1 saat trafiğe kapattı, “Müze yapacak başka yer mi bulamadınız? Doğayı katletmeyin” uyarısı yaptı. Bu renkli protesto, zeytinliklerle aynı torba tasarının içinde yer alan ve meraların sanayi yatırımlarıyla tahrip edilmesine neden olacak maddeyi gündeme getirdi. CHP, zeytinlik gibi mera maddesinin de tasarıdan çıkarılması için bastırdı. Hükümet, sürpriz bir kararla meraların talan edilmesinden vazgeçti, maddeyi tasarıdan çıkardı. Bu maddeyle birlikte, şehir içinde kalan sanayi bölgelerindeki fabrikaların yıkılıp yerine lüks konut ve AVM yapılmasını öngören madde de toplumdan gelecek tepkiler düşünülerek iptal edildi.
KIDEM ISRARI SÖNDÜ
Hükümet her seçim sonrasında yaptığı gibi referandumun hemen ardından yine kıdem tazminatı fonunu çıkarmak için harekete geçti. Çalışma Bakanlığı taslağı hemen hazırladı. Kıdem fonu kurularak devlete yeni bir kaynak imkanı sağlanacak, işçiler işten atılsa dahi 15 yıl kıdemlerini alamayacaktı. Ancak sendikalardan birbiri ardına tepki gelince ısrar bir anda durdu, ‘taraflar olumlu bakmazsa kıdemi çıkarmayız’ açıklamaları yapıldı.
YATIRIMLARI HIZLANDIRIN
Kritik düzenlemelerden atılan geri adımların hemen ardından Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Projesi ile Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu, Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü Dâhil) Kesimi Projesi için ödeneklerin hızlandırılması ve erken ödenmesine ilişkin genelge yayımlandı. Hızlandırılan yatırımların Başbakan Yıldırım’ın seçim bölgesi olan İzmir’i olumlu etkileyeceğine dikkat çekilirken, bu genelgenin de erken seçim söylentilerini kuvvetlendirdiği belirtiliyor.
Ancak, içinde bulunduğumuz koşullarda erken seçimin bir çözüm olamayacağı, Türkiye içinde bulunduğu koşulların ağır baskılarından kurtulamayacağı siyaset yorumcuları tarafından ileri sürülmektedir.