1. Haberler
  2. Genel
  3. Kuraklık Kapıyı Çalıyor

Kuraklık Kapıyı Çalıyor

Kuraklık
Kuraklık
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KURAKLIK KAPIYI ÇALIYOR

Ömer Fethi Gürer

 “Kuraklık raftaki ürüne zam demek”

 “Kuraklığın etkisi üretim kayıplarına neden olacak”

 “Kuyu sularına ruhsat verilip modern sulama yöntemlerine geçilmelidir” 

“Kuraklık sürerse tarımsal ürünlerde risk artar”

“ Su fakiriyiz. Su kaynaklarını doğru kullanmalıyız”

Kresel iklim değişikliklerin neden olduğu kuraklığın, ülkemizde sulama suyu sorununu hat safhaya çıkarmış, gerekli önlemlerin acilen alınmaması durumunda tarımsal üretimde verim kaybı oluşacak ve olumsuz tablo raflara fiyat artışı olarak yansıyacaktır. 

Kuraklığın neden olacağı verim kayıpları ile bu sorunun çözümüne yönelik olarak acil önlemler alınması gerekmektedir.

Küresel iklim değişiklikleriyle başlayan sert rüzgârlar, hortumlar, seller. Sıcaklık dalgalanmaları, dolu ve don gibi afetler üretimi doğrudan etkilemektedir. Geçtiğimiz yıl Ekim-Aralık döneminde beklenen yağışlar gelmemiş, kar yağışı da olmaması nedeniyle tohumun toprakla buluşmasına rağmen verim kayıplarının oluşacağı boyutta sorunlar yaşanacaktır.

KURAKLIK DEVAM EDİYOR 

Kuraklığın 2023 yılının ilk günlerinde de devam ettiği görelmektedir. Üretim kayıplarının önlenmesi için bugünden gerekli tedbirlerin alınması şarttır.

Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının verimli kullanımı konusunda doğru planlama yapılarak kuraklık tehdidiyle ortaya çıkabilecek üretim kayıplarının önüne geçilebilecektir.

RUHSATSIZ SU KUYUSU SAYISI ÇOK FAZLA 

Anadolu’nun bazı bölgelerindeki sulama suyu kuyularının yüzde 90’ına izin alınması gerekmektedir. Ruhsatsız kuyulara bir an önce ruhsat verilmeli, üreticilerin vahşi sulama yörene damlama ve yağmurlama sistemine geçmesine olanak tanınması gerekmektedir. Kuraklık sürerse  sorunlar ağırlaşır.Kuraklık acı acı kapıyı çalıyor..Kuraklık sürerse tarımsal ürünlerde risk artar.

SULU TARIM VERİM ARTIŞINI SAĞLIYOR 

TÜİK verilerine göre kuru tarım alanlarında 1 dönümde 270 kg buğday verimi alınırken, sulu alanlardaki verim miktarının 850 kg’a kadar çıkabildiğine dikkat çeken  CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama suyunun verim açığının ortadan kalkmasına neden olduğuna dikkat çekti.Artan nüfusa göre yıllardır ortalama ürün üretiminde verimin etkisi önemlidir.

DOĞRU PLANLAMA ŞART

Sulama suyuyla ilgili doğru planlama yapılması, Akdeniz ve Karadeniz’e boşa akan suların yönünün Anadolu topraklarına çevrilmesi, yer altında çıkarılan suyun yağmurlama ve damlama sistemi ile tarlaya verilmesi gerektiğini, iktidar öncelikleri arasında bu sorunun gereği gibi yer almasının önemlidir.

KURAKLIK RAFI DA ETKİLİYOR 

Kuraklığın; çiftçinin verim ve dolayısıyla kaybına neden olacağı gibi raftaki ürünün fiyatının artmasına ve bu nedenle de vatandaşın pahalıya ürün almasına neden olacaktır.

Dünyada da benzer sorunlar yaşandığı için yurtdışından ithal ürün getirmek isteseniz de uygun fiyatlarla ürün bulunamayacağından dolayı sorunlar giderek artacaktır. Kuraklığın etkisi doğrudan  raftaki ürününe zam demektir bu bağlamda ,kuraklığın etkisi ciddi  üretim kayıplarına neden olması da olasıdır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Kuraklık ve beraberinde getirdiği sorunların çözümüne yönelik önerilerini de sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde suyla ilgili doğru bir planlama gerçekleştirilmesi. İçme ve sulama suyu kayıplarının en aza indirilmesi, kuruyan göller ve derelerin değerlendirilmesi, tarım arazilerinin doğru kullanılması, miras yoluyla küçültülen arazilerin toplulaştırılması, kuraklığa maruz kalan üreticileri desteklenmesi, bazı bölgelerde oluşabilecek ürün kayıplarıyla ilgili bugünden tedbirlerin alınması gerekir.

MALİYET ARTIŞI ÜRETİCİYİ TARIMDAN UZAKLAŞTIRIYOR 

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin arttığını; ilaç, tohum, gübre gibi girdilerin yanı sıra nakliye fiyatındaki artışın tarım sektöründe ciddi riskler yarattığını da belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu olumsuzlukların çiftçileri tarımdan uzaklaştırdığını, çiftçinin istediği verimi ve geliri sağlayamaması nedeniyle de vatandaşın daha pahalıya ürün almak zorunda kalmasının önünü açacaktır.

DOĞRU ZAMANDA DOĞRU DESTEK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sorunların yaşanmaması için başta doğru bir tarım planlaması yapılması, kuraklığın neden olacağı olumsuzluklara karşın önlenmeler hayata geçirilmesi, girdi maliyetlerinin mümkün olduğu kadar aşağı çekilmesi ve üreticilerin doğru zamanda doğru bir şekilde desteklenmesi gerekir.

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir