1. Haberler
  2. Genel
  3. Sevgi ve Kıskançlık

Sevgi ve Kıskançlık

Sevgi ve Kıskançlık
Sevgi ve Kıskançlık
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SEVGİ VE KISKANÇLIK

Doç.Dr.Azize Nilgün CANEL

-“Kıskanmak sevginin bir göstergesi değildir”

-Kıskanmak da sevmeye dâhil mi?

-Seven insan kıskanır mı güvenir mi?

Aile evlilik ve çift danışmanlığı alanlarında uzman olan Doç. Dr. Nilgün Canel, “Seven insan kıskanmaz güvenir. Kıskançlık sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Sevginin bir göstergesi değildir.” dedi.

“Çok Öfkeliyim” ve “Unutulmuş Düşler Mağarası” kitaplarının yazarı, Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Nilgün Canel, çiftler arasında en çok sorun olan konulardan kıskançlıkla ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı. Aile danışmanlığı, evlilik ve çift danışmanlığı alanlarında uzman olan Canel, “Ülkemizde ve dünyada birçok ilişkinin kötüye gitmesinin nedenlerinden birisi de kıskançlık. Kişiler sevdikleri için kıskandıklarını söylüyor ama seven insan kıskanmaz güvenir. Sevginin ve aşkın göstergesi kıskançlık değil, güvendir. Kıskançlık sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir. Kişide sağlıksız bir muhakeme yapısının varlığına, bazen de karşısındaki kişiye duyulan güvensizliğe işarettir.” diye belirtti.

“Gerçek sevgide güven, hoşgörü vardır”

Kıskançlığın aynı zamanda kişinin kendine olan güvensizliğinden kaynaklandığına vurgu yapan Canel sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçek sevgide güven, hoşgörü, karşısındakinin ihtiyaçlarına karşı hassasiyet ve denge vardır. Ancak çocukluğumuzdan itibaren bize sunulan filmler hatta şarkı sözleri, seven insanın kıskanması gerektiği yanılgısını doğuruyor. Ayrıca kıskançlık duygusu karşısındakine tahakküm etmeyi gerekçelendirerek duygusal şiddetten, fiziksel şiddete kadar pek çok istismara da zemin hazırlıyor.”


Doç. Dr. Azize Nilgün CANEL                                                                              

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı’ndan mezuniyetinin ardından, İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı’nda başladığı akademik yaşamına, halen Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi olarak devam etmektedir. Canel, çift ve aile üzerine üç kitap yazmış, çeşitli kitaplarda bölüm yazarlıkları yapmıştır. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’nın hazırlanmasında aktif olarak yer almış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Türkiye için hazırladığı Aile Eğitim Programı’nda yer almış, halen Türkiye’nin çeşitli illerinde kullanılan “Evlilik ve Aile Hayatı” ve “Aile Yaşam Becerileri” eğitim programlarını hazırlamıştır. Marmara Üniversitesi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde çift ve aile danışmanlığı, psikoterapiler, postmodern ve kısa terapiler, yaratıcı düşünce ve yaratıcı danışmanlık gibi çeşitli dersler vermektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde kongrelere katılmakta, pek çok araştırma ve makaleler yayınlamakta, kitaplar yazmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir